Info servis

Porsche ostvario rekordne prihode zahvaljujući kineskom tržištu

Njemački proizvođač luksuznih sportskih vozila Porsche izašao je iz krize koja je zahvatila svjetsku autoindustriju, zabilježivši na kraju fiskalne godine 18-postotni skok prihoda, objavljeno je u srijedu.

Porsche je tako zabilježio rast prihoda u 12-mjesečnom razdoblju do kraja srpnja na 7,79 milijardi eura (10,6 milijarde dolara), što je najviša razina u povijesti te kompanije.

"Rekordni prihodi pokazuju da je Porsche vratio nekadašnju snagu ", rekao je predsjednik upravnog odbora Michael Macht, objavljujući preliminarne podatke.

Isporuke automobila i sportskih terenaca porasle su 8,8 posto na 81.850 vozila, u odnosu na prošlogodišnjih 75.238, izvijestila je grupa sa sjedištem u Stuttgartu.

Prodaja na glavnim tržištima u Europi i Sjevernoj Americi porasla je za 25,8 posto na 25.283 vozila a na brzorastućem kineskom tržištu za čak 47,5 posto, na 11.724 vozila.

Uzlet prodaje rezultat je snažne potražnje za vozilima iz serije Cayenne i Panamera, kao i 911 Carrera GTS. Porsche se sljedećeg mjeseca na Salonu automobila u Parizu sprema predstaviti seriju novih modela.

Godišnja proizvodnja grupe porasla je za 16,1 posto na ukupno 89.123 vozila. Porastao je i broj zaposlenika, za jedan posto, na 12.772.

Tvrtka je najavila da će detaljne poslovne rezultate za proteklu fiskalnu godinu objaviti 19. listopada.



Hina