Info servis

Brige ulagača u vezi državnih dugova pritisnule europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u utorak su oslabjeli, pogođeni padom cijena dionica banaka s obzirom da su se u prvom planu iznova našle brige u vezi dugova rubnih članica eurozone, a nervoza na tržištu dijelom se pripisuje i predstojećem novom setu gospodarskih podataka iz SAD-a.

Londonski indeks Ftse oslabio je u takvim okolnostima 0,33 posto, na 5.555 bodova, dok je u frankfurtski indeks DAX bio u manjem plusu, od 0,12 posto, popevši se na 6.286 bodova.

Najveći gubitnici u takvom su okruženje bile dionice bankovnog sektora. Barclays, Societe Generale i Deutsche Bank zabilježili su pad cijena dionica u rasponu od 1,8 do 2,2 posto.

"U Europi su se obnovile zabrinutosti u vezi bankovnih sustava u rubnim zemljama članicama eurozone, a općenito su prisutne zabrinutosti u vezi snage globalnog gospodarstva", kazao je Benard McAlinden, ulagački strateg u NCB Stockbrokersu u Dublinu.

"Tržišta se čine malo umornima i čekaju gospodarske podatke koji bi pomogli poduprijeti rast indeksa", dodao je.

Od ostalih pripadnika toga sektora na gubitku je još bila i dionica Anglo Irish Banka. Povod njihovu slabljenju bilo je upozorenje agencije za rejtinge Standard & Poor's da bi ponovno mogla smanjiti kreditni rejting Irskoj zbog rastućih troškova dokapitalizacije koju je vlada u Dublinu poduzela u toj nacionaliziranoj banci.

Veće gubitke nakratko su priječile glasine da Europska središnja banka (ECB) kupuje obveznice rubnih članica eurozone, no nisu mogle u potpunosti otkloniti zabrinutosti u vezi situacije s državnim dugovima u eurozoni.

Od pojedinačnih gubitnika isticao se još Michelin, čije su dionice oslabjele čak devet posto zbog najoštrijeg vala rasprodaja dionica tog proizvođača guma u posljednjih 19 mjeseci. Tomu je prethodila najava izdanja prava po značajno nižim cijenama, u vrijednosti 1,2 milijardi eura.

Pridružio im se i proizvođač kamiona MAN Group, čije su dionice oslabjele za 3,2 posto.

Ulagači će u potrazi za novim informacijama koje bi mogle ponuditi smjernice u vezi brzine oporavka američkog gospodarstva pratiti izvješća o potrošačkom povjerenju i cijenama kuća, koja su danas na rasporedu za objavu.

Na Tokijskoj burzi indeks Nikkei je oslabio 1,12 posto, na 9.495 bodova.



Hina