Info servis

Na Wall Streetu cijene dionica pale

U ponedjeljak su na Wall Streetu vodeći indeksi pali, jer su ulagači odlučili predahnuti nakon četiri tjedna rasta cijena dionica, no i dalje su optimistični zahvaljujući najavama novih akvizicija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,44 posto, na 10.812 bodova, dok je S&P 500 pao 0,57 posto, na 1.142 boda, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 2.369 bodova.

Unatoč jučerašnjem padu, S&P 500 indeks na dobitku je od početka rujna oko 8,9 posto i na putu je da ostvari najveći mjesečni skok u posljednjem desetljeću. Od 1992. godine taj je indeks samo dva puta zabilježio mjesečni skok za više od 9 posto.

"Ovaj predah bio nam je nužan nakon snažnog rasta cijena. Nastavi li se niz dobrih vijesti, možemo očekivati da se S&P indeks primakne vrhuncima iz travnja od 1.217 do 1.219 bodova", kaže Stephen Massocca, direktor u Wedbush Morganu.

Ulagače je jučer ohrabrilo nekoliko ponuda za preuzimanje. Proizvođač robe za široku potrošnju Unilever ponudio je za kupnju američke kozmetičke kompanije Alberto Culver 3,7 milijardi dolara. Cijena dionice Alberto Culvera skočila je 19,6, a Unilevera 1,1 posto.

Najveći svjetski trgovački lanac Wal-Mart ponudio je, pak, više od 4 milijarde dolara za južnoafričku kompaniju Massmart u pokušaju da se proširi na tamošnje tržište. Cijena dionice Wal-Marta pala je 1,1 posto.

Te akvizicije pokazuju, kažu analitičari, da menadžeri kompanija očekuju rast gospodarstva, te da su stoga spremni uložiti dio svojih rezervi stvorenih za vrijeme recesije.

No, financijski se sektor jučer našao pod pritiskom, nakon što je rejting agencija Moody's smanjila rejting Anglo Irish banke, jedne od europskih banaka s najvećim problemima.

To je izazvalo i pad cijena dionica bankarskih divova, kao što su Barclays i JPMorgan Chase, za više od 1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 5.573 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,31 posto, na 6.278 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 3.766 bodova.



Hina