Info servis

Brazilski Petrobras postao treća naftna kompanija u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji

Brazilska državna kompanija Petrobras u ponedjeljak je postala treća svjetska naftna kompanija po tržišnoj kapitalizaciji nakon zaključenog rekordnog izdanja dionica kojim bi po očekivanjima trebala prikupiti oko 70 milijardi dolara.

Nakon prodaje na njujorškoj burzi u petak tvrtka je u ponedjeljak počela prodavati svoje dionice na tržištu u Sao Paolu.

Ta je prva javna ponuda preobrazila Petrobras u treću naftnu kompaniju u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, nakon američkog ExxonMobila i kineskog naftnog i plinskog giganta PetroChine.

Trgovci ipak upozoravaju na dugoročnu neizvjesnost i negativan pritisak na dionice, zbog sumnji u prinose i povećanja državnog udjela u kompaniji sa 40 na 48 posto.

"Razina državne intervencije u odlučivanju tijekom čitavog procesa kapitalizacije previsoka je za bilo koju kompaniju čije su dionice izlistane u burzovnoj kotaciji", zbog čega je Petrobras dosad u ovoj godini izgubio četvrtinu vrijednosti, ističe kolumnistica lista O Globo Miriam Leitao.

Petrobras će sredstva prikupljena prodajom dionica uložiti u razvoj naftnih rezervi u teritorijalnim vodama nedaleko južne obale Brazila, koje bi mogle više nego utrostručiti tvrtkine dokazane naftne rezerve od 14 milijardi barela i zemlji osigurati status vodećeg svjetskog izvoznika.

S time na umu, Petrobras planira tijekom idućih pet godina povećati kapitalnu potrošnju na 224 milijarde dolara.



Hina