Info servis

Japanska vlada razmatra novi paket poticaja vrijedan 4.600 milijardi jena

Japanska vlada razmišlja o novom paketu poticaja za gospodarstvo, vrijednom čak 4.600 milijardi jena (54,7 milijardi dolara), s obzirom na to da muku muči sa štetnim učincima snažnog uzleta jena i sporim gospodarskim oporavkom, izvijestili su u ponedjeljak tamošnji mediji.

Takav iznos bio bi peterostruko veći u usporedbi s posljednjim paketom poticaja, 'teškim' 917 milijardi jena, koji je prošli tjedan odobrila vlada premijera Naota Kana a ima za cilj potaknuti stvaranje novih radnih mjesta i potrošnju Japanaca i tamošnjih kompanija.

Analitičari, međutim, drže da je paket premalen da bi imao veći učinak na gospodarstvo. Kritičari su mišljenja da je vlada propustila kazati kolikim će brojem novootvorenih radnih mjesta rezultirati.

U najnovijem planu vlada premijera Kana ima za cilj poboljšati uvjete zapošljavanja i promovirati druge mjere u sklopu vladine strategije rasta, kazao je tajnik potpredsjednika japanske vlade Tetsuro Fukuyama, a prenosi novinska agencija Kyodo.

Najnoviji podaci o trgovinskoj razmjeni pokazali su veće od očekivanog usporavanje izvoza u kolovozu, prvi puta u ovoj godini.

Uzlet jena također je naštetio izvoznicima budući da čini njihove proizvode na inozemnim tržištima manje konkurentnima i nagriza prihode prilikom vraćanja u zemlju.

Za financiranje najnovijeg paketa poticaja mogli bi se koristiti porezni prihodi i višak iz prošlogodišnjeg proračuna, prenosi dalje novinska agencije Kyodo, pozivajući se na neimenovane izvore.

Vlada želi izbjeći opciju da se novi paket poticaja u ovoj fiskalnoj godini financira novim izdanjima državnih obveznica budući da je japanski državni dug ionako već najveći u svijetu.



Hina