Info servis

Raste nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji

Na kraju kolovoza u osječkoj Područnoj službi Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) evidentirano je 31.569 nezaposlenih osoba, što je 0,6 posto više nego u srpnju, a za 13,8 posto više u odnosu na kolovoz prošle godine.

Prema podatcima ove Područne službe, najveći udio u registriranoj nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji potkraj kolovoza, od 24,7 posto, imale su osobe starije od 50 godina.

Na kraju kolovoza 53,3 posto nezaposlenih u osječkoj ispostavi HZZ-a čekalo je na posao dulje od godinu dana. Pritom nezaposlene žene dulje čekaju na zaposlenje, jer je 59 posto njih čekalo na posao dulje od godinu dana.

S obzirom na stručnu spremu, u najnepovoljnijem položaju su osobe bez škole, kod kojih 70,7 posto čeka na posao duže od jedne godine.

Stopa zapošljavanja u osječkoj Područnoj službi HZZ-a u prvih osam mjeseci 2010. godine iznosila je 19,9 posto, što znači da se na 100 novoprijavljenih i nezaposlenih zapošljavalo 20 osoba, odnosno jedna osoba više nego u istom razdoblju prošle godine.

Najniža stopa, od 9,3 posto, evidentirana je kod osoba bez završene osnovne škole, a najviša, 25,2 posto, kod osoba sa završenim fakultetom.

Tijekom kolovoza poslodavci su osječkoj Područnoj službi HZZ-a prijavili 534 slobodna radna mjesta, odnosno 31,4 posto manje nego o srpnju, a 18,1 posto više u odnosu na kolovoz prošle godine.

Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz obrazovanja, prerađivačke industrije i trgovine.



Hina