Info servis

Uspješne aukcije obveznica rubnih zemalja eurozone dale poticaja rastu eura

Euro je u utorak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, potpomognut dobrim odazivom na aukcije državnih obveznica rubnih zemalja eurozone.

Euro je prema dolaru ojačao 0,6 posto na 1,3135 dolara, nedaleko najviše šestotjedne razine od 1,3160 dolara, dosegnute krajem prošlog tjedna.

Dolar je oslabio i prema jenu, i to 0,3 posto, kliznuvši na 85,41 jen.

Potporu jedinstvenoj europskoj valuti pružile su u utorak uspješne aukcije državnih obveznica irske, grčke i španjolske vlade, koje su naišle na solidan odaziv, ublaživši strahovanja da prezadužene članice eurozone možda neće uspjeti prikupiti prijeko potrebna sredstva.

Umanjena je razlika u prinosima između referentnih njemačkih državnih obveznica i onih rubnih zemalja eurozone a ojačale su i europske dionice, pa je euro ojačao nadomak najvišoj razini u šest tjedana prema relativno slabom dolaru.

"Činjenica da je odaziv na aukcije bio relativno dobar dala je podršku rastu eura", ističe valutni strateg Stephan Maier iz milanskog UniCredita.

Iako tržišta uglavnom procjenjuju da američka središnja banka Fed na današnjem sastanku neće donijeti odluku o novom valu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, očekuje se da će njezini komentari signalizirati zadržavanje niskih kamatnih stopa s obzirom na nove dokaze o posustajanju američkog gospodarstva.

"Na tržištu prevladava konsenzus da Fed neće najaviti novo kvantitativno popuštanje, no svi ipak čekaju sastanak prije no što zauzmu veće dolarske pozicije", ističe valutni strateg banke Nordea u Kopenhagenu Niels Christensen.

"Priopćenje bi moglo signalizirati produljenje niskih kamatnih stopa, što bi pak moglo intenzivirati spekulacije o mogućem novom kvantitativnom popuštanju u preostalom dijelu godine. To bi dolar ostavilo prilično ranjivim".

Postavi li Fed temelje za moguće novo popuštanje monetarne politike, dolar bi mogao dodatno oslabiti prema jenu, iako neki tržišni igrači ne isključuju ni mogućnost još jedne intervencije japanske vlade kako bi dolar ojačao iznad razine od 86 jena.



Hina