Info servis

Maloprodajni lanci poduprli europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, poduprti dobitnicima u sektoru maloprodaje na čelu s Carrefourom, koji je najavio plan preustroja za lanac hipermarketa.

Londonski indeks Ftse bio je na dobitku 0,26 posto, ojačavši na 5.554 boda. Frankfurtski indeks DAX ostao je pak gotovo nepromijenjen na 6.250 bodova.

Maloprodajni lanci bili su najveći sektor dobitnik, uz prosječan rast cijena dionica pripadnika toga sektora od 2,2 posto.

Dionice Careffoura poskočile su 5,6 posto nakon što je drugi po veličini maloprodajni lanac izložio plan preustroja lanca hipermarketa u Europi za koji kaže da bi mu mogao više nego udvostručiti dobit do 2015.

"Dan je prilično solidan", kazao je Peter Dixon, britanski ekonomist u Commerzbanku. "Mislim da smo svjedočili jesenskim kolebanjima, no nadamo se da će s poboljšanjem gospodarske situacije uslijediti daljnji blagi uzlet".

"Ostajemo prilično optimistični u vezi tržišta dionica i očekujemo skroman uzlazni trend".

Ulagačima su bile privlačne i dionice tehnoloških kompanija. Tako su dionice europskih proizvođača čipova STMicroelectronicsa i Infineona dobile na vrijednosti 4,1 odnosno 3,6 posto. Optimizam u vezi ulaganja u taj sektor pripisuje se najavi Texas Intrumentala o isplati više dividende i programu otkupa dionica.

Među sektorima dobitnicima bio je i rudarski, zbog rasta cijena bakra za 1,5 posto i rekordno visoke cijene zlata nakon ohrabrujućih izjava iz kineske središnje banke o nastavku popustljive monetarne politike.

Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton, Eurasian Natural Resources Corporation, Rio Tinto i Xstrata zabilježili su rast cijena dionica u rasponu od 0,7 do dva posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao 1,23 posto, na 9.626 bodova.



Hina