Info servis

Vlada: u Sabor na donošenje upućen novi Ovršni zakon

U nastavku provedbe Programa gospodarskog oporavka, hrvatska je vlada s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila tri zakonska prijedloga, među njima i prijedloge novog Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima, oba usklađena sa zakonodavstvom EU.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da njegovo ministarstvo nije zadovoljno kako se vode ovršni postupci, jer su, kazao je, previše birokratizirani, spori, s nizom pravnih instituta koji usporavaju konačnu odluku.

Stoga se, istaknuo je, odlučilo u hrvatsko pravosuđe uvesti model koji ima 19 od 27 članica EU, a po kojemu će ovršne odluke umjesto sudova u budućnosti donositi i provoditi javni ovršitelji kao osobe od javnog povjerenja.

"Sve što je radio sud, sutra će provoditi javni ovršitelji", rekao je ministar, dodavši da će, kada zakoni stupe na snagu, sudovima ostati samo provedba nadzora te odluke vezane uz obiteljsko pravo.

Vlada predlaže Saboru i da izmijeni Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, kojima se ukida dosadašnja obvezna članarina za članove Komore, te se uvodi komorski doprinos koji će biti obvezan za sve članove Komore koji ostvaruju pravo na izravna plaćanja u poljoprivredi. Visinu komorskog doprinosa odredit će Skupština Komore.

U okviru vladine mjere ukidanja ili spajanja agencija, zavoda i drugih tijela, tim se zakonskim izmjenama predlaže i spajanje Hrvatskog savjeta za poljoprivrednu savjetodavnu službu s Komorom.

"Nadam se da će ova odluka biti primljena mirno, za razliku od nekih drugih", poručila je premijerka Jadranka Kosor.

Vlada je, kao ovlašteni predlagatelj, Saboru na donošenje uputila i prijedlog ustavnog zakona za provedbu Ustava kojim se uređuje primjena ustavnih odredbi iz promjena Ustava koje je Sabor donio sredinom lipnja. Većina tih odredbi, odnosno donesenih zakona, odnosi se na dovršetak pregovora s EU i prilagođavanje pravnoj stečevini Unije.

Donesena je Uredba o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva, kao i Uredbu o mjerilima ekonomičnog poslovanja isporučitelja vodnih usluga.

Iz Banskih je dvora najavljeno skoro donošenje pravilnika o načinu prodaje dionica i poslovnih udjela iz državnog portfelja javnom dražbom na burzi, kao i pravilnik o uvjetima, načinu i postupku gospodarenja nekretninama u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju.



Hina