Info servis

Basel III donijet će gospodarstvima skupine G20 10.000 milijardi eura

Novi propisi o kapitalu banaka koje su odobrile središnje banke i financijski regulatori u Baselu donijet će koristi gospodarstvima skupine G20 u iznosu najmanje 10.000 milijardi eura, procijenio je guverner kanadske središnje banke.

Izračun koristi od novog seta propisa za bankovnu industriju Basel III i dugoročnih troškova "pokazuje prosječne neto koristi gospodarstvima skupine G20 u visini 30 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema sadašnjoj vrijednosti, odnosno približno 10.000 milijardi eura", kazao je Mark Carney u utorak na konferenciji održanoj u Berlinu.

"Riječ je o konzervativnoj procjeni. Analizom je umanjena korist koju će polučiti novi propisi i uvećani troškovi", dodao je on.

U nedjelju je Baselski odbor za bankovnu superviziju dogovorio nove, strože zahtjeve u vezi visine kapitala koje bi banke trebale držati kako bi se zaštitile u slučaju izbijanja nove financijske krize. Novi će propisi biti predstavljeni na sastanku skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 u studenom koji ih tom prilikom trebaju i odobriti.

Za izmjene, koje će od banaka zahtijevati da drže snažnije tampone najkvalitetnije imovine za potrebe zaštite od financijskih gubitaka u budućnosti, bit će potrebne stotine milijardi eura, procijenio je predsjednik Baselskog odbora Nout Wellink.

"Nisam sklon iznositi precizne brojke jer bi se provedba novih propisa trebala odvijati u razdoblju od oko osam godina i te bi se brojke mogle promijeniti, no radi se o stotinama milijardi", kazao je Wellink, inače guverner nizozemske središnje banke, u ponedjeljak u razgovoru za nizozemsku radio postaju Radio 1.



Hina