Info servis

Dolar na novoj najnižoj razini u 15 godina prema jenu

Dolar je u utorak potonuo na novu najnižu razinu u 15 godina prema jenu na međunarodnim tržištima valuta nakon što je potvrđena vodeća stranačka pozicija japanskog premijera Naota Kana, što je pojačalo spekulacije da vlada u Tokiju neće skoro intervenirati kako bi zaustavila rast japanske valute.

Euro se prema dolaru zadržao nedaleko najniže dnevne razine od 1,2830 dolara.

Američka valuta oslabila je pak prema jenu 0,6 posto, te se njome trgovalo po 83,18 jena.

Japanski premijer Naoto Kan ponovno je izabran za predsjednika Demokratske

stranke Japana (DPJ), što znači da će ostati na čelu vlade koja nije spremna povlačiti nagle poteze kako bi zaustavila rast valute.

"Tržište se unaprijed pozicioniralo za Kanovu pobjedu, što možda znači da je raspon nastavljenog značajnog jačanja jena ograničen", ističe čelnik globalnih valutnih istraživanja Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ-a Derek Halpenny.

Trgovci ipak ističu da bi i mogući rast dolara mogao biti kratkoga vijeka. "Prijetnja intervencije i dalje će se nadvijati nad tržišta, koja će pak nastaviti testirati Kenovu odlučnost", ocjenjuje čelnik valutnih istraživanja u Bank of New York Mellon Simon Derrick.

Analitičari smatraju da bi klizanje dolara na 82 jena unutar nekoliko sati drastično povećalo izglede za intervenciju.

Euro se pak našao pod pritiskom snažnijeg od očekivanog pada njemačkog indeksa povjerenja ulagača ZEW u rujnu. Indeks utjecajnog njemačkog instituta kliznuo je tako na minus 4,3 boda, s kolovoških 14 bodova. Analitičari su očekivali njegov pad na 10 bodova.

Pozornost tržišta u međuvremenu je preusmjerena na podatke o prometu u američkoj maloprodaji u kolovozu, radi točnije procjene zdravlja američkog gospodarstva. Očekuje se da će pokazati rast od 0,3 posto, pri čemu bi slabiji rezultati mogli bi potaknuti novi rast jena prema dolaru.



Hina