Info servis

Financijski sektor pritisnuo europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u petak su oslabjeli, pod pritiskom pada cijena dionica u bankovnom sektoru zbog skorašnje finalizacije novih strožih propisa o nadzoru bankovne industrije.

Londonski indeks Ftse u takvim je okolnostima oslabio 0,08 posto, na 5.489 bodova. Frankfurtski indeks DAX spustio se za gotovo 0,3 posto, na 6.204 boda.

Najveći gubitnici zabilježeni su u bankovnom sektoru, čiji su pripadnici bili na prosječnom gubitku od 0,7 posto. Dionice Barclaysa, Credite Agricolea i Credit Suissea oslabjele su između jedan i 2,3 posto.

Povod njihovu slabljenju je početkom tjedna postignuti dogovor Baselskog odbora središnjih bankara i regulatornih dužnosnika o predloženim novim globalnim propisima u vezi visine kapitala. Pojedinosti u vezi toga neće biti poznate prije nedjelje kada će se sastati u Baselu.

"Prisutna je nervoza jer se ne zna koji su to točno novi propisi o kojima će se raspravljati tijekom vikenda", kazao je Henk Potts, dionički strateg u Barclays Wealthu.

Preporuke se upućuju na razmatranje nadzornom tijelu Baselskog odbora, odnosno Grupi guvernera i čelnika supervizija, koja se u nedjelju sastaje u Baselu pod predsjedanjem čelnika Europske središnje banke (ECB), Jeana-Claudea Tricheta.

Od pojedinačnih dobitnika u tom sektoru oslabjele su još dionice Deutsche Banka, u visini pet posto, nakon što su dvije osobe upoznate s cijelim slučajem izjavile da najveći njemački zajmodavac razmatra povećanje kapitala, u kontekstu finalizacije zahtjeva za visinom kapitala prema novom setu pravila Basel III.

Rudarske dionice također su bile na gubitku uslijed pada cijena kovina. BHP Billiton, Anglo American, Rio Tinto, Xstrata i ENRC redom su zabilježili pad cijena dionica u rasponu od 1,2 do dva posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je ojačao 1,55 posto, na 9.239 bodova.



Hina