Info servis

J. Kosor: prvih osam mjeseci ove godine u turizmu najbolje od sada

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je danas da je ovogodišnjih prvih osam mjeseci turističke sezone na Jadranu bilo najbolje do sada, sa šest posto više turističkih noćenja i tri posto više dolazaka nego u istom razdoblju lani.

Na današnjoj sjednici Vladina povjerenstva za koordinaciju i praćenje turističke sezone 2010. izviješćeno je kako je u tom razdoblju ostvareno ukupno 51,7 milijuna noćenja i 8,2 milijuna dolazaka.

Od toga je bilo 46,3 milijuna noćenja inozemnih turista ili sedam posto više, 5,4 milijuna noćenja domaćih gostiju ili dva posto više, 7,4 milijuna stranih dolazaka ili tri posto više, te 882.000 domaćih dolazaka što je pad od četiri posto u odnosu na 2009.

Poraste broja noćenja ostvarile su sve primorske županije, a najveći porast broja noćenja od 11 posto i dolazaka od osam posto bio je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Samo Istarska i Šibensko-kninska županija ostvarile su podjednak broj dolazaka kao lani, a sve ostale su u plusu.

U kolovozu ove godine ostvareno je ukupno 20 milijuna noćenja (sedam posto više nego u kolovozu 2009.) i 2,8 milijuna dolazaka (na razini prošlogodišnjeg kolovoza).

Premijerka je ustvrdila kako je jedan od razloga dobre sezone dovoljno rano donošenje Vladinih mjera u turističkom sektoru. Tim mjerama su, između ostaloga, ojačane avio destinacije.

No, kazala je, oko 90 posto turista u Hrvatsku dolazi automobilima, po čemu se vidi vrijednost izgrađenih autocesta pa će se s gradnjom nastaviti i dalje.

Ne odustajemo od velikih investicija a za njih smo pronašli dodatne novce, rekla je Kosor. Ove godine je u promociju turizma Vlada uložila oko 30 milijuna eura.

Ministar turizma Damir Bajs rekao je kako je ostvaren cilj da najmanje svaki 50. turist u Europi dođe u Hrvatsku.

Turistička kretanja u Hrvatskoj po nekim su pokazateljima suprotna trendovima na drugim europskim turističkim tržištima, a to su produljenje boravka turista u zemlji nasuprot europskom skraćivanju, te porast broja organiziranih dolazaka turista.

Jedine zemlje iz kojih je stiglo manje turista nego prethodne godine su Italija i Nizozemska, dok su sva ostala tržišta ostvarila pozitivne rezultate, istaknuo je Bajs.

Naglasio je kako treba nastaviti s uspješnim turističkim radom do kraja godine kako bi se ostvarilo još dva milijuna dolazaka i pet milijuna noćenja, čime bi cijela godina bila u plusu.

Najavio je donošenje mjera za turistički sektor za iduću godinu u roku mjesec dana, u čemu bi Hrvatska bila vjerojatno prva u Europi.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić izrazio je uvjerenje da će i financijski rezultati u konačnici biti na razini dobrih fizičkih pokazatelja.

Državni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Borić iznio je podatke o nautičkom turizmu po kojima je u lučkim kapetanijama u prvih osam mjeseci izdano 55.053 vinjeta za strane brodice, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.

ACI je do kraja srpnja ostvario financijski rezultat od 18,7 milijuna kuna prometa što je za 25 posto bolje nego u tom razdoblju 2009., izvijestio je direktor ACI-ja Anto Violić.

U prvih sedam mjeseci bilo je 222 kružnih putovanja stranih brodova ili 24 posto više, s 244.270 putnika ili 26 posto više nego u 2009.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o nastavku gradnje Pelješkog mosta, u svjetlu najave nastavka velikih investicija, premijerka Kosor rekla je da se taj most mora izgraditi.

"Taj projekt mora se gledati u okvirima skorog ulaska Hrvatske u EU i schengenskog režima te ćemo, otežano i usporeno, ali ga ipak završiti", kazala je Kosor.



Hina