Info servis

Ministarstvo poljoprivrede: nadzor nad prometom i uvozom grožđa

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izvjestilo je kako će i ove godine, temeljem Zakona o vinu, kontrolirati promet i uvoz grožđa berbe 2010., u suradnji s Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS), Državnim inspektoratom i Carinskom upravom.

Svaki proizvođač grožđa koji želi staviti grožđe u promet mora biti upisan u Upisnik proizvođača grožđa, vina i drugih proizvoda od grožđa i vina, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Napominju kako se grožđe može stavljati u promet ako je proizvedeno u skladu s propisima (vinogorje, sorta, količina sladora u grožđu) temeljem kojih se izdaje rješenje za puštanje u promet.

Proizvođači vina koji imaju registriranu djelatnost proizvodnje, mogu uvoziti sorte grožđa za proizvodnju vina sami ili putem ovlaštenih uvoznika uz odobrenje HCHPS - Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo u Zagrebu.

Nadzor će naročito biti pojačan nad grožđem koje se može uvoziti isključivo za preradu u registriranim vinarijama, a nikako za daljnju prodaju.

Proizvođači koji namjeravaju staviti grožđe u promet (prodavati po tržnicama i sl.), trebaju imati iskaznicu, odnosno moraju biti upisani u Upisnik proizvođača grožđa i vina te posjedovati rješenje za stavljanje grožđa u promet.

Proizvođači koji stavljaju grožđe u promet izvan ugovornih vinarija moraju ishoditi Rješenje za stavljanje grožđa u promet, koje će bez naknade izdavati HCPHS i Hrvatski zavod za poljoprivrednu i savjetodavnu službu.

Pri prodaji grožđa prodavač je dužan kupcu dati presliku rješenja kao dokument o dokazu podrijetla grožđa.

Koordiniranim aktivnostima nadležnih institucija cilj je zaštititi domaće proizvođače grožđa ali i potrošače, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.



Hina