Info servis

Na Wall Streetu bankarski sektor pod pritiskom

U utorak su na Wall Streetu vodeći indeksi pali jer su vijesti o slabosti europskog bankarskog sektora navele ulagače na dobitonosnu prodaju nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna.

Dow Jones indeks oslabio je 1,03 posto, na 10.340 bodova, dok je S&P 500 pao 1,15 posto, na 1.091 bod, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 2.208 bodova.

Prvi ovotjedni radni dan na Wall Streetu, s obzirom da se u ponedjeljak zbog blagdana nije radilo, donio je korekciju cijena dionica, nakon što su prošloga tjedna zabilježile najveći skok u posljednja dva mjeseca.

Zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima, koji su ublažili strahovanja od nove recesije u američkom gospodarstvu, prošloga su tjedna vodeći indeksi na Wall Streetu skočili između 2,9 i 3,8 posto. Stoga analitičari kažu da korekcija cijena dionica nije neočekivana.

Pod pritiskom je bio bankarski sektor, nakon teksta u Wall Street Journalu da je europski 'test na stres', provjera kako bi eventualna kriza utjecala na bilance banaka, podcijenio izloženost pojedinih banaka potencijalno rizičnim državnim dugovima.

Cijene dionica europskih banaka UBS-a, Deutsche banke i Barclaysa pale su između 2,9 i 5,7 posto. To je negativno utjecalo i na američke banke, pa je KBW indeks bankarskog sektora jučer pao 3,2 posto.

Obujam trgovanja bio je jučer jedan od najmršavijih u ovoj godini. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo samo 5,9 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 9,65 milijardi.

Trgovci kažu da mršav obujam trgovanja pokazuje da se ne radi o uvjerljivoj rasprodaji, te da su uz takav promet pomaci na tržištu obično veći.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,58 posto, na 5.407 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,60 posto, na 6.117 bodova, a pariški CAC 1,11 posto, na 3.643 boda.



Hina