Info servis

Snažan rast kineske prodaje automobila u kolovozu

Prodaja automobila u Kini u kolovozu je skočila 55,7 posto u odnosu na godinu ranije zahvaljujući novom vladinom programu subvencioniranja kupovine "štedljivih" vozila, prenose u četvrtak kineski državni mediji.

Prošlog je mjeseca na najvećem svjetskom automobilskom tržištu prodano 1,22 milijuna automobila, izvijestio je službeni list Shangai Securities News, pozivajući se na podatke centra China Automotive Technology and Research Centre.

U odnosu na prethodni mjesec prodano je 15,1 posto više automobila a taj bi se trend trebao nastaviti i u rujnu.

Kineska je vlada u lipnju u pet gradova lansirala probni program subvencioniranja kupovine vozila koja troše manje energije u sklopu nastojanja da se smanje štetne emisije, štedi energija i potakne razvoj 'zelenih' tehnologija.

U okviru toga projekta vlada nudi subvencije u visini do 60.000 juana (8.850 dolara) za kupnju hibridnih i električnih automobila, te 3.000 juana za modele koji štede gorivo.

Kina je u 2009. s prodanih 13,64 milijuna automobila preuzela od SAD-a titulu najvećeg svjetskog tržišta.

Nakon prošlogodišnjeg rekordnog rasta prodaja je proteklih mjeseci usporila, što je djelomice posljedica sezonskih čimbenika. Usprkos tome, očekuje se da će u 2010. prodano biti više od 15 milijuna vozila, što bi odgovaralo rastu na godišnjoj razini od oko 20 posto.



Hina