Info servis

Britanski regulator kaznio Societe Generale s 1,6 milijuna funti

Britanski regulator financijskog tržišta FSA priopćio je u srijedu da je kaznio francusku banku Societe Generale s 1,6 milijuna funti globe (2,4 milijuna dolara) zato što nije dostavljala točna izvješća o transakcijama.

Kazna toj banci, koja je 2008. u skandalu s trgovanjem izgubila oko pet milijardi eura nadovezala se na kazne za slične prijestupe koje je FSA već izrekao bankama Barclays, Credit Suisse i Commerzbank.

Britanski je regulator utvrdio da je u razdoblju od studenog 2007. do veljače 2010. Societe Generale propustio izvijestiti ili je dostavio netočna izvješća o 18,8 milijuna od ukupno 23,5 milijuna transakcija.

Nadalje, banka je nastavila kršiti propise i nakon što je FSA opetovano upozoravao kompanije na njihove obveze dostavljanja točnih podataka, kao i na važnost poštivanja propisa vezano za izvješćivanje o transakcijama.

"Societe Generale dostavio je netočna izvješća o vrlo visokom udjelu transakcija tijekom podužeg vremenskog razdoblja", kazala je ravnateljica odjela FSA za provedbu zakona i financijski kriminal Margaret Cole.

"Taj propust predstavlja ozbiljno kršenje naših propisa budući da može štetno utjecati na našu sposobnost uočavanja i istraživanja mogućih protuzakonitih radnji", dodala je.

Glasnogovornik Societe Generalea u Londonu kazao je da je banka u potpunosti surađivala s istražiteljima i da je poduzela i nastavit će poduzimati sve nužne korake kako bi u budućnosti osigurala ispunjenje obveza prema FSA.



Hina