Info servis

Bicro: 4,5 milijuna kuna u povećanje sigurnosti na željezničkim prugama

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske (BICRO) i tvrtka Altpro potpisali su ugovor kojim je tvrtki Altpro odobrena financijska potpora u visini od preko 4,5 milijuna kuna za ulaganje signalno-sigurnosni uređaj za povećanje sigurnosti na željezničkim prugama, priopćeno je iz BICRO-a.

Projekt uključuje razvoj tehnički naprednog rješenja sustava kontrole sigurnosti na željezničkim prugama zasnovanog na višeodsječnom kolodvorskom brojaču osovina BO23 čime se znatno podiže sigurnost uređaja i prometa.

Rješenje omogućava optimalno konfiguriranje uređaja prema specifičnim zahtjevima kupca i laku nadogradivost na već postojeće sustave signalno-siguronosnih uređaja, navodi se u priopćenju i dodaje da odobrena financijska potpora čini gotovo 70 posto ukupnih troškova projekta.

Svrha projekta je razvoj naprednog rješenja uređaja koji tijekom cijelog vijeka korištenja pruža najviši nivo raspoloživosti, pouzdanosti i sigurnosti.

Projekti izgradnje željezničke infrastrukture te implementacije i instalacije signalno-sigurnonosnih uređaja na željeznici strateški su projekti država u svijetu budući se sve više pažnje posvećuje ekologiji i održivom razvoju te energetskoj učinkovitosti, navodi se u priopćenju.

Osnovna djelatnost poduzeća Altpro je razvoj i proizvodnja visoko tehnološke signalno-sigurnosne opreme za željezničku infrastrukturu i vozila, a Altpro je, kako se navodi, jedan od četiri proizvođača takvih uređaja u svijetu.

Ugovor između BICRO-a i tvrtke Altpro potpisan je unutar programa razvoja na znanju utemeljenih poduzeća - RAZUM, kojim se osigurava početno financiranje razvoja novog proizvoda u novoosnovanim na znanju utemeljenim poduzećima, kao i u postojećim malim i srednjim poduzećima.

Hrvatska je Vlada kroz program "Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama", čija je provedba povjerena Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske - BICRO d.o.o., od 2007. godine do danas uložila gotovo 168 milijuna kuna u poduzetništvo utemeljeno na inovacijama i novim tehnologijama.



Hina