Info servis

U hrvatskoj industriji i dalje sve manje zaposlenih

Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u svibnju je bio 0,3 posto manji nego u travnju, a za 7,9 posto manji nego u svibnju prošle godine, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenih u 2009. godini broj zaposlenih osoba u industriji u svibnju ove godine bio je manji za 7,1 posto.

Prema područjima djelatnosti, broj zaposlenih u travnju ove godine prema istom mjesecu 2009. najviše je smanjen u prerađivačkoj industriji, za 8,2 posto. U rudarstvu i vađenju manji je za 6,6 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,2 posto.

Među djelatnostima prerađivačke industrije, broj zaposlenih u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine pao je za više od 20 posto - u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka za 25,6 posto te u proizvodnji metala za 21,9 posto.

U proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme broj zaposlenih pao je na godišnjoj razini za 14,5 posto, proizvodnji tekstila za 14,4 posto, a u proizvodnji strojeva i uređaja za 14,3 posto.

U samo dvije djelatnosti unutar prerađivačke industrije broj zaposlenih u svibnju povećan je na godišnjoj razini i to u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda za 5,8 posto i u ostaloj prerađivačkoj industriji za 1,2 posto.

Proizvodnost rada u industriji u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje ukupno je veća za sedam posto.

Pritom je u rudarstvu i vađenju bila manja za pet posto, u prerađivačkoj industriji povećana je za 7,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji bila je veća za 4,7 posto.



Hina