Info servis

HOK: do 1. rujna ribarima stižu odluke o ostvarenju potpora za kapitalna ulaganja

Ribarima će do 1. rujna stići odluke o ostvarenju potpora za kapitalna ulaganja za razdoblja iz 2007. i 2008. godine, zaključno sa potporama za koje su zahtjevi predani do 25. studenog 2009., i to onim redoslijedom kojim su zahtjevi za potpore pristizali u Ministarstvo poljoprivrede.

Jedan je to od zaključaka sa jučerašnjeg sastanka predstavnika Ceha za ribarstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) s ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petrom Čobankovićem i državnim tajnikom za ribarstvo Tončijem Božanićem, priopćeno je iz HOK-a.

Na sastanku su ribari predstavili najznačajnije probleme ribara te predložili načine njihovog postupnog rješavanja.

Istaknuto je da će Ministarstvo okupiti proizvođače i distributere "plavog dizela", kako bi se razgovaralo o mogućoj povoljnijoj cijeni.

Zamjena postojećih knjižica za elektronske evidencijske kartice s podacima o iskorištenosti kvote za nabavu "plavog dizela" obavljat će se prema planu (do kraja srpnja 2010.), a novi ribari moći će podići elektronske kartice i nakon navedenog roka.

Valja napomenuti da će gorivo i dalje biti plave boje, a cijena će ostati ista. Eventualno povećanje kvote "plavog dizela" bit će moguće uz adekvatno obrazloženje očevidnicima, navode iz HOK-a.

U pogledu pregovora sa EU na području ribarstva zaključeno je da godine pred ulazak Hrvatske u EU predstavljaju prijelazno razdoblje u kojem će se mehanizmi državnih poticaja zamijeniti izdašnijim europskim sredstvima iz EU-fondova.

I dalje u pregovorima s EU treba inzistirati na zadržavanju tradicionalnog načina ribolova, dok će se pojedina ograničenja u primjeni nekih ribarskih alata nastojati riješiti odgodom (prije ulaska) odnosno derogacijom (nakon ulaska u EU), zaključeno je na sastanku.



Hina