Info servis

Proglašen stečaj nad crikveničkim "Jadranom"

Na Trgovačkom sudu u Rijeci danas je proglašen stečaj nad hotelskim poduzećem "Jadran" iz Crikvenice temeljem zahtjeva 13 bivših radnika te tvrtke.

Stečajna sutkinja Vera Jelenović proglasila je pokretanje stečajnog postupka, a stečajnom upraviteljicom imenovana je Marija Ružić.

Vjerovnici su pozvani da u roku od mjesec dana dostave svoje tražbine stečajnoj upraviteljici.

Potraživanja 13 radnika, pokretača stečaja, iznose ukupno oko dva milijuna kuna.

Jučer je u Crikvenici potpisan sporazum o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između "Jadrana" i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP). Sporazum je trebao prethoditi raspisivanju natječaja za prodaju i eventualnu privatizaciju tvrtke.

Crikvenički "Jadran" zapošljava 250 stalnih i još 150 sezonskih radnika, a ima 2500 postelja u hotelima i još 1500 u kampovima.

Visina gubitaka "Jadrana" od 580 milijuna kuna premašila je vrijednost temeljnog kapitala.

Komentirajući danas telefonski proglašenje stečaja nad Jadranom predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić istaknuo je da je to sada gotova stvar i da se sudska odluka ne može promijeniti.

Smatra i da je jučer potpisani sporazum trebalo puno ranije definirati, potpisati i objaviti, a ne uoči ročišta, kada je bilo praktički prekasno za bilo što osim za stečaj. Ranije je, kaže, trebalo i razgovarati s 13 bivših zaposlenika koji su pokrenuli predstečajni postupak i pokušati naći rješenje za njihove zahtjeve.

Naglasivši da stečaj ne znači i kraj Jadrana te da to nije najgore rješenje, Andrić ipak ističe kako je u svemu tome najveća odgovornost države kao većinskog vlasnika koji je, po njegovoj ocjeni, nepotrebno i predugo odugovlačio višegodišnjih rješavanje problema u Jadranu.

Sada je najvažnije da se odradi sezona, sačuvaju radnici i da im se daju plaće, a u konačnici najvažnije bi bilo da se "Jadran" ne rasprodaje dio po dio nego da ostane cjelovit, upozorava Andrić.



Hina