Info servis

Blagi rast proizvođačkih cijena u svibnju

Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u svibnju su porasle za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji svibanj povećane za 4,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U prvih pet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su više za 4,1 posto.

Proizvođačke cijene ukupno u industriji, isključujući energiju, u svibnju su u usporedbi s travnjem porasle za 0,6 posto, dok su prema svibnju prošle godine ostale na istoj razini, a u prvih pet mjeseca prema istom razdoblju lani bile su manje za 0,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, proizvođačke cijene u svibnju u odnosu na travanj porasle su kod kapitalnih proizvoda za 1,8 posto, intermedijarnim proizvodima i netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,4 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,3 posto, a u energiji za 0,2 posto.

Na godišnjoj se razini kod energije bilježi rast proizvođačkih cijena za 18,5 posto.

U svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine porasle su i proizvođačke cijene kod trajnih proizvoda za široku potrošnju (2,5 posto), intermedijarnih proizvoda (2,3 posto) i kapitalnih proizvoda (1,1 posto), dok su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjene za 1,5 posto.

Po područjima djelatnosti, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji u svibnju ove godine porasle su u odnosu na prošlogodišnju svibanj za 4,5 posto.

U rudarstvu i vađenju proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 10 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 3,9 posto, a u opskrbi vodom za 2,7 posto.

U sklopu prerađivačke industrije, proizvođačke cijene su u svibnju na godišnjoj razini najviše porasle u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 28,4 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 12,9 posto i u proizvodnji tekstila, za 12,1 posto.

Istodobno najviše su pale u proizvodnji pića (3,5 posto), proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (3,3 posto) i u proizvodnji prehrambenih proizvoda (2,2 posto).



Hina