Info servis

U ARKOD upisano više od 40 tisuća poljoprivrednika

U novi sustav ARKOD, koji evidentira stvarno korištenje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, do sada je upisano više od 40 tisuća poljoprivrednika i 200 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, izvjestili su iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Riječ je o petini svih posjeda evidentiranih u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, odnosno o 300 tisuća ARKOD parcela, navodi se u priopćenju.

Iz Agencije ističu kako je Požeško-slavonska županija već dovršila proces upisivanja poljoprivrednika, a završetak tog procesa uskoro se očekuje u Brodsko-posavskoj županiji gdje je upisano 85 posto poljoprivrednih gospodarstava te u Karlovačkoj županiji (82 posto).

Početkom svibnja upis u ARKOD započeo je u Istarskoj županiji te dijelovima Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije.

Tijekom ovog i slijedećeg tjedna upisivanje će započeti i u gradu Zagrebu te Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji čime će sve županije biti obuhvaćene provedbom ovog projekta.

Upis u ARKOD se provodi od veljače ove godine, a završetak upisivanja poljoprivrednika na nacionalnoj razini planira se u prosincu, navodi se u priopćenju.

Iz Agencije također ističu kako je intenzivniji upis u ARKOD rezultat pojačanih napora Agencije za plaćanja te partnerskih organizacija - Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) i Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS).

Upis u ARKOD je besplatan i obavlja ga 560 djelatnika tih institucija.

Uvođenje ARKOD-a pretpostavka je za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 11. "Poljoprivreda i ruralni razvitak", a primjena novog sustava započet će ulaskom Hrvatske u EU.

Sustav će omogućiti poljoprivrednicima lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za EU poticaje te transparentnije korištenje državnih poticaja.



Hina