Info servis

Nastavak pada građevinskih radova

Građevinski radovi u Hrvatskoj tijekom veljače bili su manji za 21,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Tako je i u drugom ovogodišnjem mjesecu nastavljen pad fizičkog obujma građevinskih radova na godišnjoj razini koji je zabilježen u svim prošlogodišnjim mjesecima osim u ožujku.

Uz izuzetak ožujka prošle godine, kad je na godišnjoj razini zabilježen rast fizičkog obujma građevinskih radova temeljen na odrađenim satima radnika na gradilištima za 6,1 posto, u svim ostalim mjesecima prošle godine građevinski radovi su padali u rasponu od 1,9 posto u veljači do 15,7 posto u listopadu.

Pad je nastavljen i početkom ove godine i u siječnju je na godišnjoj razini iznosio 18,4 posto, a u veljači 21,4 posto.

Statistički podaci za prva dva mjeseca ove godine pokazuju da su građevinski radovi manji za 20 posto u usporedbi s radovima u prva dva mjeseca prošle godine.

Po podacima DZS-a, u veljači je, prema vrstama građevina, na zgradama odrađeno 49,6 posto ukupnih sati rada, a na ostalim građevinama 50,4 posto.

Prema vrsti gradnje, na novim građevinama odrađeno je 59,2 posto ukupnih sati rada, a na rekonstrukcijama, popravcima i održavanju 40,8 posto.

Kod ostalih građevina udio radnih sati na rekonstrukcijama, popravcima i održavanju bio je 27,1 posto, a na novogradnji 23,3 posto.

Kod zgrada je pak znatno veći udio radnih sati odrađenih na novogradnjama (35,9 posto) nego na rekonstrukcijama, popravcima i održavanju (13,7 posto).



Hina