Info servis

DZS: pad proizvodnje u prerađivačkoj industriji

Iako je ukupna industrijska proizvodnja u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine zabilježila blagi rast, za 0,2 posto, u najvažnijoj je prerađivačkoj industriji na godišnjoj razini proizvodnja pala za 0,5 posto, pokazuju prvi rezultati o industrijskoj proizvodnji prema djelatnostima koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Tako je na rast ukupne industrije proizvodnje, prema statističkim podacima, u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine utjecao rast proizvodnje u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 4,4 posto.

Proizvodnja u rudarstvu i vađenju na godišnjoj je razini smanjena za 4,5 posto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, industrijska je proizvodnja u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani porasla za 0,8 posto, pri čemu je proizvodnja u prerađivačkoj industriji porasla za 0,6 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 3,7 posto, dok je u rudarstvu i vađenju proizvodnja pala za 7,3 posto.

Unutar prerađivačke industrije nekoliko je djelatnosti koje u prva dva mjeseca ove godine bilježe izrazitiji rast proizvodnje u odnosu na prva dva mjeseca lani.

Tako je primjerice proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka u razdoblju siječanj-veljača ove u odnosu na isto razdoblje lani porasla za 57,8 posto, proizvodnja duhanskih proizvoda za 55,6 posto, kože i srodnih proizvoda za 48,2 posto, tekstila za 22,5 posto, popravak i instaliranje strojeva i opreme za 21,6 posto, proizvodnja namještaja za 13 posto, itd.

No, istodobno su neke djelatnosti zabilježile također dvoznamenkasti pad proizvodnje, primjerice proizvodnja ostalih prijevoznih, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, gdje je pad iznosio 28,3 posto.

U prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle smanjena je i proizvodnja električne opreme (28 posto), ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (27,7 posto), rafiniranih naftnih proizvoda (19,5 posto), pića (18,3 posto), itd.

Podaci na mjesečnoj razini, u veljači u odnosu na siječanj ove godine, pokazuju pad ukupne industrijske proizvodnje za 0,1 posto.

Mjesečne stope promjena, izračunate iz desezoniranih indeksa, pokazuju da je u veljači u odnosu na siječanj proizvodnja u prerađivačkoj industriji pala za 0,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto, dok je u rudarstvu i vađenju proizvodnja na mjesečnoj razini porasla za 2,4 posto.



Hina